Deugden helpen voor balans

Bij hooi laden is evenwicht
erg belangrijk…

Ik kom uit een boerengezin waar hard werken de norm was. Over gevoelens praten en tactisch communiceren…, daar kun je je brood niet mee verdienen. Ik had op communicatiegebied daarom veel te leren. Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met deugden. Wat een weldaad.

Hoe deugden werken

Deugden helpen mij in mijn kracht te staan. Deugden zijn innerlijke zielskwaliteiten, positieve eigenschappen die ik altijd bij me heb. Er zijn meer dan driehonderd deugden. Voorbeelden van deugden zijn kalmte, liefde, mededogen, dankbaarheid. Er is altijd wel een deugd die helpt.

Het deugdenproject: het beste opvoedprogramma

Tactisch communiceren met deugden: ik maak er dagelijks gebruik van in mijn lessen op school, thuis en met yoga. Het deugdenproject geeft hiervoor richtlijnen. Het is door de VN uitgekozen als het beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en levensbeschouwingen. En ook bij communicatie tussen volwassenen werkt het perfect!

Spreek deugdentaal

Taal is krachtig. Woorden kunnen je maken of breken. Door het spreken van deugdentaal bekrachtig je mensen positief met een deugd door bijvoorbeeld een collega een compliment te geven voor haar toewijding en inzet.

Liefdevol de grens aanreiken

Wat ook heel bijzonder werkt is in deugdentaal liefdevol de grens aanreiken, zoals een opstandige tiener aanmoedigen zijn rechtvaardigheidsgevoel met respect te uiten. Deugden werken altijd positief. Probeer het eens!

De deugd kalmte is mijn favoriet

Mijn favoriete deugd is Kalmte. Deze deugd helpt mij, ook in moeilijke situaties, het hoofd koel te houden. Op de deugdenkaart Kalmte staat de volgende tekst die mij erg aanspreekt:

Geef mij de rust te aanvaarden wat ik niet kan veranderen

De moed te veranderen wat ik kan

En de wijsheid het verschil te weten.

(Reinhold Niebuhr)

Welke deugd is jouw favoriet en waarom? Ik hoor het graag.  

In mijn deugdenyogalessen gebruiken we ook deugden. Ze gaan over levenskunst, levenswijsheid en het vinden en houden van de balans, ook als het leven even niet meezit. Wil je dit ook ervaren, meld je dan aan voor een vrijblijvende proefles door te mailen naar marleen@gaandewijs.nl. Meer lezen kan op https://gaandewijs.nl/yoga/deugdenyoga/