Hoe ik mijn strijd tegen kanker overwon

Hoe ik mijn strijd tegen kanker overwon

Hoe ik mijn strijd tegen kanker overwon

Toen ik acht jaar geleden kanker had en herstellende was, had ik naast de medische behandeling mijn eigen strategie in de strijd tegen kanker.

Stop met piekeren

Stress zuigt al je energie weg. Mijn stelling was dat kanker minder kans had, als ik stress uit mijn leven bande. Dan kon ik maximale energie pompen in mijn strijd tegen kanker. En ik heb me voorgenomen: alle stress uit mijn leven en als er toch iets is wat mij raakt, ga ik dit binnen één dag de wereld uitwerken.

Geniet, geniet, geniet

Ik heb bedacht dat ik ook tijdens mijn ziekte kan genieten van het leven. Immers ik was al ziek toen ik het nog niet wist en genoot toen van het leven. Dan kan ik toch ook nu van het leven genieten, nu ik het wel weet?!

Blijf kalm

De boom uit de afbeelding staat voor mij symbool voor kalmte. Het is een boom in de winter, die straks in het voorjaar zijn bladeren weer krijgt en tot groei en bloei komt. Zo leerde ik mijn ziekte en herstel met kalmte tegemoet te treden, hoe het leven ook gaat.

Accepteer het leven

Doe de dingen met kalmte en aanvaard het leven zoals het komt en je bent veel sterker dan je zelf ooit gedacht had! Mijn leven is met deze houding zoveel zorgelozer en gelukkiger geworden.

Blijf oefenen

En als het even niet lukt?! Heb begrip en geduld met jezelf, neem kleine, haalbare stapjes. En bedenk dat het niet allemaal in één keer kan, blijf oefenen.

In een volgend artikel zal ik vertellen wat mij nog meer geholpen heeft in mijn strijd tegen kanker. Heb jij zelf een strijd te leveren? En verlang je ernaar je persoonlijke verhaal met mij te delen? Mail dan naar marleen@gaandewijs.nl